Skip to content

Ce este artterapia și care sunt beneficiile ei? Astăzi voi trata pe scurt acest subiect, urmând să îl detaliez în articole ulterioare.

Artterapia este o orientare apărută relativ recent în cadrul psihoterapeutic. În funcție de locul pe care arta îl ocupă propriu-zis în procesul terapeutic, curentele artterapeutice se concentrează pe trei direcții:

  • artterapia dezvoltată din psihologie – caută o conexiune cu arta, iar produsul artistic al beneficiarului este folosit ca material pentru interpretare și verbalizare.
  • artterapia dezvoltată din artă –  are în sine efecte terapeutice, așa încât sunt suficiente procesul de creație și conceperea produsului.
  • abordarea integrată a artei și a terapiei – oferă persoanei posibilitatea de a se exprima pe toată durata procesului terapeutic, fiind folosită pentru canalizarea, reducerea și transformarea energiilor negative și producerea schimbării la nivel psihologic interior.

Artterapia este formată din patru terapii particulare:

  • Meloterapia
  • Terapia prin desen, modelaj și colaj
  • Dramaterapia
  • Terapia prin mișcare și dans

Aspectele care pot fi ameliorate cu ajutorul tehnicilor creative sunt timiditatea, labilitatea, problemele de integrare și inserție socială, stima de sine scăzută, nervozitatea accentuată, hiperactivitatea, depresia.

Dincolo de tehnicile care au scopul de a facilita starea de sănătate și dezvoltarea personală, meloterapia ca disciplină paramedicală utilizează sunetul, muzica și mișcarea. Muzica este non-verbală și prin urmare multidimensională, evocă răspunsuri emoționale și poate influența și schimba stările afective. Poate crea sinestezii ale celorlalte simțuri prin intermediul stimulării senzoriale, este un limbaj universal facilitând relaționarea, oferă sentimentul de siguranță și familiar.

Ca și terapia prin desen, modelaj și colaj, meloterapia este o formă experiențială de terapie, deoarece se centrează pe experiența personală, în acest caz una muzicală, în jurul căreia se construiește scenariul terapeutic.

Desenul, modelajul și colajul sunt metode care dezvoltă creativitatea și implicit personalitatea, oferind siguranță, dar și libertate în exprimarea dorințelor, trebuințelor, emoțiilor, opiniilor și atitudinilor, uneori neconștientizate.

Desenul rămâne un mod de a spune ceva ce nu poate fi descris în cuvinte, permițând exprimarea non-verbală și acordarea unui sens propriei lumi interioare. Culorile, hârtia, pot aduce la suprafață amintiri reprimate și emoții neconștientizate, însoțite de interpretarea dată de către terapeut în urma anamnezei și a explorării relației terapeutice. Prin desen, te eliberezi, îți exprimi senzațiile, te înțelegi și te transformi, acesta fiind o tehnică proiectivă care se sustrage controlului conștient, fiind o abordare simbolică ce se cere a fi descifrată.

Desenul este una din principalele metode terapeutice de lucru cu copiii, cu rezultate deosebite în plan practic. Probleme ascunse sau reprimate, frustrări, blocaje și atitudini, inteligență și personalitate sunt toate prezente pe foaia de hârtie. Desenul din cadrul spațiului terapeutic poate fi liber sau tematic, așa cum se procedează și în meloterapie. De asemenea, ambele abordări terapeutice pot fi realizate individual sau în grup.

Modelajul în lut, plastelină, pastă, nisip, reprezintă o modalitate prin care îți spui povestea atât prin figurinele realizate, cât și prin verbalizarea ce acompaniază activitatea de modelaj, beneficiind atât de o experiență tactilă, cât și de una kinestezică. Modelajul oferă o punte între simțuri și sentimente, iar figurinele tridimensionale create pot debloca și facilita comunicarea verbală despre trăirile și evenimentele personale.

Prin obiectele pe care le realizezi îți poți exprima ideile, fanteziile, gândurile, conflictele conștiente, dar mai ales pe cele inconștiente. Supărarea, anxietatea, agresivitatea își găsesc eliberarea prin manipularea și modelarea tactilă a materialului, care suportă orice: sfărâmări, loviri, rupturi, adăugări, renunțări. Catharsisul  se poate realiza ulterior printr-o poveste care să pornească de la proaspăta creație, ceea ce va conduce la explorare, conexiuni și insight personal.

Cam atât pentru astăzi, dar cutia de-abia am deschis-o!

 

Psiholog Alina Moldovan

Psiholog cu drept de liberă practică atestat profesional de Colegiul Psihologilor din România.

Back To Top