Am mai citit în trecut diverse articole legate de vacanțele cu familia și impactul benefic…
Trăim o perioadă extrem de interesantă în ceea ce privește exersarea rolurilor parentale. Niciodată în istorie nu am avut acces la atât de multă informație despre parentaj și niciodată presiunea de a fi un „părinte perfect” nu a fost internalizată la un asemenea nivel. Cum oameni suntem și, în cel mai fericit caz, perfectibili doar ne putem numi, mecanismul vinovăției crește exponențial.
Familia poate fi atât un element de suport, cât și o sursă de stres, neînțelegeri și suferință. Întreaga familie este afectată atunci când unul dintre membrii săi se confruntă cu o dificultate, iar scopul demersului terapeutic este să susțină familia să depășească momentul de criză, să găsească soluții optime de gestionare a acestuia pe viitor și să ajute la creșterea calității relațiilor familiale.
Parentingul îți oferă ocazia ție, ca părinte, să înveți mai multe despre rolul tău natural, despre dezvoltarea copilului și să nu te mai simți singur în fața solicitărilor impuse de responsabilitățile parentale.
Cred că suntem unici și avem o dinamică pur personală în gestionarea relațiilor, motiv pentru care parentingul-rețetă nu funcționează. Vei descoperi însă în cartea Carlei Naumburg importanța esențială a faptului de a te îngriji pe tine însuți, emoțional și psihic, pentru a putea să gestionezi relațiile cu copiii tăi prin intermediul mindfulness-ului. „Pe locuri, fiți gata… respirați” nu îți oferă niște răspunsuri universal valabile pentru problemele cu care te confrunți în relația cu copiii tăi, nici nu-ți garantează o viață de familie liniștită permanent și fără umbra crizelor emoționale. Te ajuta însă în conștientizarea principiului „măștii de oxigen”: dacă tu nu ești echilibrat și împlinit, nici copilul tău nu va putea relaționa cu un model sănătos de creștere și întreaga voastră dinamică va avea de suferit. Ai la îndemână experiența autentică a altor familii care au ales să împărtășească drumul lor spre mai bine. Eu zic că merită să ne îmbarcăm în această călătorie!
Să ne creștem copiii cu atenție și înțelepciune poate fi o provocare pentru mulți dintre noi, prin prisma propriei experiențe familial transgeneraționale. Desigur că o filosofie și o concepție extrem orientală poate fi dificil de integrat și materializat.
Dr. Shefali Tsabary are o experințî de viață extrem de interesantă, aspect care își pune amprenta în lucrările sale, precum și în practica terapeutică. În „Familia Conștientă”, mesajul se concentrează asupra importanței tale ca părinte în viața copilului tău și asupra punctelor tale forte, iar principiile sale de bază apreciază, respectă și sprijină relația părinte-copil. Astfel, te încurajează să-ți analizezi mai în amănunt viața și modul în care relaționezi cu copilul tău și să descoperi o gamă mai largă de alternative pozitive și eficiente pentru rolul tău ca părinte, să-ți înțelegi mai bine copiii și abordările pe care le poți avea în raport cu ei.
Este vital să aducem beneficiile pe care ni le dorim în prezent, iar lucrul acesta înseamnă perseverență și constanță zilnică. Putem crește funcționalitatea propriei noastre familii și a interacțiunii pozitive dintre noi doar asumându-ne că nu există rețete secrete, ci doar o serie de principii sănătoase, pe care acum avem ocazia să le adoptăm în viața noastră de zi cu zi.
Acest articol l-am semnat pentru blogul Editurii Herald și îl poți găsi aici.
Alina Moldovan – psiholog cu drept de libera practica atestat profesional de Colegiul Psihologilor din Romania, Comisia de Psihologie Clinică si Psihoterapie