Skip to content
Familia în impas

Familia în impas

Familia poate fi atât un element de suport, încredere, siguranță, cât și o sursă de stres, neînțelegeri și suferință, fiind afectată ca întreg atunci când unul din membrii săi se confruntă cu o dificultate. Este o unitate vie, prin urmare cu ritmul său natural de creștere, dezvoltare, dar și impas și dezintegrare, supusă în prezent unor presiuni extraordinare.

Familia este implicată în satisfacerea celor mai profunde nevoi ale copilului, care de la dependenţă absolută va evolua spre autonomie şi o bună integrare socială, însă pentru a dobândi aceste capacităţi, copilul are nevoie de un mediu familial stabil, coerent şi sigur, de căldură emoţională şi încredere, toleranţă şi ajutor, dar şi de o disciplină constructivă, ordonatoare şi structurantă. Prin modul său defectuos de funcţionare, familia poate deţine o pondere semnificativă în declanşarea şi menţinerea unor răspunsuri patologice ale copilului. Printre factorii familiali disfuncţionali cu cel mai mare impact patogen, pot fi separarea temporară a părinţilor prin crize conjugale; relaţii conflictule şi inadecvate: alcoolism, violenţă familială;  modele de creştere şi educare care implică abuzul fizic şi moral asupra copilului.

Scopul demersului terapeutic este să vă susțină  să depășiți momentul de criză, să găsiți soluții optime de gestionare a acestuia pe viitor , prin creșterea calității relațiilor familiale și a interacțiunii pozitive între membri. Impreună putem face pași în dezvoltarea transparenței în exprimare, clarificarea comunicării și a unei maniere eficiente de negociere și abordare a conflictelor sau a diverselor situații problematice, pentru a putea reintra în contact cu capacitatea natural de a vă oferi suport unul celuilalt

Consilierea și psihoterapia de familie este un serviciu care se adresează oricărei persoane ce experimenteză stresul parental, ceea ce îți poate oferi ocazia ție, ca părinte, să înveți mai multe despre rolul tău natural, despre dezvoltarea copilului tău și să nu te mai simți singur în fața solicitărilor impuse de responsabilitățile rolului parental.

Carl Rogers vorbea despre funcţia sanogenetică ce există în fiecare persoană şi de faptul că accesul la aceasta este mai usor de realizat în cazul copiilor decât la adulţi, datorită faptului că rezistenţele şi mecanismele de aparare ale copiilor nu sunt foarte puternice. De asemenea, în această etapă de dezvoltare este posibilă corectarea unor mecanisme de apărare distorsionate, deblocarea altora, eliminarea eventualelor stagnări, regresiuni şi deviaţii în formarea personalităţii.

Îți propunem o experiență prin care tu, părintele, să descoperi mai multe despre stilul parental și opțiunile pe care le ai pentru îndrumarea copilului tău. Vei descoperi astfel importanța esențială a faptului de a te îngriji pe tine însuți, emoțional și psihic, pentru a putea să gestionezi  relațiile cu copiii mici și adolescenții. Acestea pot implica definirea și clarificarea relațiilor, a limitelor și a a granițelor existente în sistemul familial, gestionarea conflictelor între membrii familiei, îngrijirea unui membru cu dizabilități, regăsirea resurselor interioare și vindecătoare emotional în interioarul familiei

Programul de consiliere familială se concentrează asupra importanței tale ca părinte în viața copilului tău și asupra punctelor tale forte, iar principiile sale de bază apreciază, respectă și sprijină părinții și copiii lor. Ne propunem să te încurajăm să îți analizezi mai în amănunt viața și modul în care relaționezi cu copilul tău, să descoperi o gamă mai largă de alternative pozitive și eficiente pentru rolul tău ca părinte, să dezvolți abilități eficiente pentru rolul de părinte și abordări pozitive ale disciplinării și să dezvoltăm o rețea de sprijin social împreună cu alți părinți.

 

Dacă simți că te regăsești într-una dintre aceste situații și ai nevoie de sprijin specializat pentru a-ți regăsi echilibrul, profesioniștii de la EquilibruPsi sunt pregătiți să-ți ofere suport, prin servicii de consiliere și psihoterapie individualizate.

 

 Alina Moldovan, consilier psihologic și psihoterapeut experiențialist

 

 

Psiholog cu drept de liberă practică atestat profesional de Colegiul Psihologilor din România.

Back To Top