Alături de Happy Business Moms Romania, am pornit în 2020, o campanie de dialog constructiv cu femeile care își căută și sensul și direcția financiară, învățând una de la alta, crescând, căzând, dar stând mereu pe cale și acumulând cunoștinte. Citește aici întregul interviu cu coordonatoarele HBM Brașov.
Happy Business Moms este, din 2014, o inițiativă a Asociației Happy Moms, este un grup gratuit de suport informațional și motivațional pentru femei antreprenoare sau viitoare antreprenoare, ale căror valori sunt educația, contribuția, colaborarea, empatia.
Astăzi vă redau interviul cu Alina Moldovan, psiholog.
Femeia. Comunitate. este o campanie care nu pune în antiteză, ci în colaborare.
Alina Moldovan este psiholog atestat profesional în consiliere psihologică – evaluarea și consilierea experiențială a copilului, adultului, cuplului și familiei și în psihoterapie experiențială și a unificării centrată pe adult-copil-cuplu-familie. În 2014 a fondat alături de câteva college EquilibruPsi sau ”Ceobanu, Benga, Moldovan și Bota-Rafiroiu – Societate Civilă Profesională de Psihologie”, sub umbrela căreia susțin ședințe individuale și de grup de consiliere și psihoterapie, completate de articole și materiale în publicații de specialitate. Ultimii 10 ani pentru Alina au însemnat și susținerea voluntară a cauzelor care duc la dezvoltarea comunității în care trăiește și a implicării în organizații și asociații locale.
foto credit poze din interviu: Daniel Ceapă
Pandemia a dat o întorsătură a vieții extraordinară, dificilă, radicală, chiar. Cum ai rezistat, cum te-ai reinventat și ce linii de viitor vezi pentru proiectul pe care îl coordonezi?
Am resimțit pe toate planurile șocul initial al perioadei de lock-down. Practic, peste noapte toată viața s-a întors cu susul în jos, pentru o perioadă care îmi era clar că nu va dura doar două săptămâni-o lună și cu amenințarea unui virus despre care știam foarte puține.
Este o traumă colectivă prin care trecem și am recunoscut pe propria piele etapele ei ”ca la carte”. Îmi era clar la momentul respectiv că nu avea niciun sens să îmi stabilesc planuri pe termen lung într-un context atât de nesigur și că singurul lucru care stătea oarecum în controlul meu era să mă concentrez pe ce pot face în prezent și pe termen scurt. Am trecut printr-o etapă fulger de reorganizare, practic întreaga mea activitate se concentra pe ședințe de consiliere individuală și de grup face-to-face, la o activitate exclusiv online, prin ședințe video. Desigur, a fost o perioadă de adaptare atât pentru mine, cât și pentru clienții mei și împreună am învățat cum să funcționăm într-un nou cadru. Am păstrat sediul cabinetului, chiar dacă suspendasem activitatea fizică, în speranța reîntoarcerii care s-a produs abia peste câteva luni, în vară, însă din nou într-un context adaptat pentru a respecta măsurile de protecție. O parte dintre clienții cu care lucram în terapie au preferat să rămânem pe varianta online, asa încât pot spune că am întrat într-o manieră de lucru hibrid.
Toate aceste schimbări au fost costisitoare ca energie și mi-am exersat din plin flexibilitatea și capacitatea de adaptare la un context nou, însă din punctual meu de vedere această perioadă ar fi reprezentat un puternic dezechilibru în activitatea mea dacă nu aveam o fundație solidă, clădită în anii anteriori. Relația terapeutică este bazată în primul rând pe încredere și e un parteneriat care este supus la încercări inerente. Pandemia a reprezentat poate cel mai puternic seism din activitatea mea profesională de până acum, dar privind în urmă la anul care a trecut îmi dau seama că a fost un profesor extraordinar.
În timp de criză, antreprenorii se împart în două: cei care fac toate eforturile pentru a se regrupa, modifica, investesc în ei și în promovare și cei care se blochează, așteaptă. Cum ai comunicat din martie încoace?
Cum spuneam și mai devreme, după șocul initial a fost nevoie de o adaptare rapidă la noul context. Activitatea mea s-a mutat pentru câteva luni 100% în online, iar din vară încoace am trecut printr-o readaptare în context spațial fizic, ce necesita respectarea unor măsuri de siguranță care îngreunau evident procesul terapeutic, în special distanțarea fizică în cabinet și purtarea măștii pe tot parcursul ședințelor. Încă de când am creat societatea profesională de psihologie din care fac parte împreună cu colegele mele, am investit în promovarea online: avem un site și o pagină de Facebook active, postez constant articole pe site-uri și platforme de specialitate, particip la interviuri, ceea ce am continuat să fac și în aceste luni. Am avut o prezență mai activă în spațiul online prin prisma atelierelor pentru companii, grupuri și asociații din comunitate, unde am vorbit despre aspectele psihologice ale coping-ului și adaptării la contextual pandemic. Sunt mulți profesioniști afectați profund în activitatea lor din cauza contextului exterior și a restricțiilor impuse. Cumva, zona mea profesională a fost în cealaltă categorie, a celor care au oferit mai mult decât de obicei suport și asistență, așa încât eu am fost în situația în care a fost necesar să îmi adaptez activitatea ca urmare a creșterii solicitărilor, pentru a-mi putea păstra echilibrul familial.
Cât de important este să faci parte dintr-o comunitate suport care să se alinieze cu tine ca individ, să-ți sprijine pașii?
Așa este natural și sănătos. Este esențial să fim împreună și să ne sprijinim unii pe alții, să înțelegem că doar colaborând și ajutându-ne real, nu ca o investiție pe termen lung putem prospera atât individual, cât și la nivel de comunitate. Fac parte din mai multe comunități de suport. În primul rând din cercul colegelor alături de care am creat societatea în care activez, apoi a colegilor consilieri și psihoterapeuți din comunitatea noastră locală și la nivel national, dar și din comunități care nu sunt legate direct de contextul meu professional.
Am primit enorm din partea lor în aceste luni dificile și sper că la rându-mi, am și oferit așa cum au avut nevoie. Vorbesc aici despre susținere emoțională și profesională, împărtășirea de bune practice în noul context online, recomandări pe care ni le-am făcut unii altora pe baza ariei de expertiză a fiecăruia dintre noi în timp extrem de rapid, mai ales în primul val al pandemiei. Am experimentat efectiv cum poți fi aproape de oameni pe care-i vedeai zilnic și apoi nu i-ai mai putut vedea 3 luni, ceea ce nu este ușor de gestionat.
Să ne imaginăm că am o baghetă magică pe care ți-o împrumut pentru câteva minute. Ce ai face pentru lumea antreprenoriatului feminin?
E ofertant rolul de Zână și în cazul de față aș proiecta o provocare personală: le-aș oferi acestor femei minunate capacitatea de a se organiza și de a-și gestiona timpul și energia zilnice, în așa fel încât să păstreze life and work balance. Zona antreprenoriatului feminin este una extrem de dinamică în prezent, iar în comunitățile care au înțeles că sprijinul acordat colegelor antreprenoare contribuie la creșterea succesului personal și nu reprezintă o amenințare, rezultatele se văd foarte ușor. Cred în conceptul de sororitate și sunt recunoscătoare că fac parte din aceste grupuri.
Kreatoria.ro este site-ul destinat creativității și nu pot să nu te întreb care este semnătura creativă a businessului tău?
Decizia de a porni pe acest drum, al consilierii și psihoterapiei în mediul privat a pornit în primul rând dintr-o pasiune foarte puternică și din credința că noi, oamenii, avem resursele necesare pentru a trece cu bine prin provocările pe care viața ni le oferă. Psihoterapia a stat prea mult timp în umbra vindecării traumelor, a gestionării problemelor existențiale sau a crizelor relaționale. Este una dintre căile principale care conduce către soluții în aceste situații, însă este și ocazia de a ne cunoaște și de a evolua din interior spre exterior, drum adeseori plin de capcane și obstacole. Eu, ca psihoterapeut sunt un partener, un însoțitor și un martor obiectiv în această experiență extraordinară. Este aportul meu creativ în reușita acestui demers, prezența mea totală în relația specială dintr-un cadru terapeutic securizant, însă plin de surprize.