Skip to content
Terapia de cuplu

Vreau să vă vorbesc astăzi despre terapia de cuplu, despre mentalități și despre cum putem menține armonia între parteneri.

Cât e confortabil este să abordăm această temă în cabinetul de consiliere psihologică? Unul din aspectele cele mai evidente este faptul că mentalitățile se schimbă, însă cât de ușor sau cât de greu le este oamenilor să vorbească despre acest subiect, depinde de fiecare cuplu în parte și de particularitățile individuale ale fiecăruia. Pentru un extravert, nevoia de a împărtăși aspectele dificile cu care se confruntă este mai mare decât a unui partener introvert, care are nevoia unui spațiu personal mai larg, în care este mai dificili de pătruns. Deschiderea și sinceritatea în ședințele de consiliere sunt esențiale dacă partenerii își doresc să progreseze în relația lor, cu atât mai mult cu cât terapeutul are obligativitatea păstrării confidențialității acestor ședințe.

De cele mai multe ori, partenerii apelează la serviciile unui terapeut atunci când se confruntă cu o criză în cuplu: infidelitate, probleme legate de intimitate , comunicare, autonomie afectivă, divergențe în ceea ce privește modul de educație al copiilor, respectiv înstrăinarea dintre parteneri. Însă terapia de cuplu poate reprezenta și ocazia de a redescoperi plăcerea și savoarea traiului în doi,

Relațiile presupun și existența problemelor și e importantă acceptarea acestei realități, mai ales când intervin miturile precum: ”Te-am găsit, ești al meu/ a mea”, ”Ne-am întâlnit, suflete pereche”, ”Trebuie să mă iubești și să-mi oferi fericirea de care Eu am nevoie”. Este esențial ca partenerii să înțeleagă faptul că Celălalt nu le aparține, că oamenii nu sunt obiecte și fiecare își aparține doar Sieși, alegând liber să fie martor în această viață al dezvoltării partenerului sau partenerei sale și a experiențelor prin care trece. Dezechilibrele la nivel personal afectează și dinamica de cuplu, pentru care ambii parteneri au partea lor de responsabilitate individuală.

Schimbările care se produc în cuplu sunt unele de profunzime, care necesită timp, adeseori ele nu se produc rapid sau facil. În momentul în care pornesc pe acest drum, al terapiei de cuplu (care o conține pe cea individuală) e important ca partenerii să își asume o perioadă dificilă prin care vor trece. Există riscul ca atunci când conflictul intern produs de aceste schimbări este prea mare, unul dintre parteneri să fie tentat să renunțe. Însă soluțiile pot fi descoperite doar dacă partenerii trăiesc emoțional în Prezent, renunțând să rămână suspendați între regretele Trecutului și Incertitudinile pe care Viitorul le conține.

Nu există rețete ale unui cuplu fericit, în primul rând prin prisma faptului că fiecare dintre noi suntem unici, iar interacțiunea dintre cei doi parteneri creează o permanentă dinamică. Este însă indispensabil un fundament de iubire, alături de care comunicarea directă și non-violentă are un aport considerabil. Li se adaugă acestora înțelegere, respect și acceptarea emoțională, nu doar cognitivă a realității că partenerii au de cele mai multe ori personalități diferite. Când unul dintre parteneri dorește să-l schimbe pe celălalt, să-i ajusteze personalitatea după dorințele și nevoile personale, se creează și contextul propice unei lupte de putere și a unei crize relaționale, chiar dacă urmările se văd adeseori în plan concret doar după o perioadă mai îndelungată, poate chiar câțiva ani. Dacă se pornește de la această premisă, falsă, cuplul ratează șansa de creștere și dezvoltare congruentă.

În momentul în care fiecare dintre parteneri are curajul să se privească pe Sine în oglinda interioară și să facă acele schimbări de care i-a fost frică, cuplul are posibilitatea nu doar să se regăsească, ci să treacă la un alt nivel de dezvoltare și relaționare. Parteneriatul este o călătorie în doi pe drumul vieții și atunci când doar unul dintre parteneri este dispus să facă schimbări în interiorul și exteriorul existenței sale, distanța dintre cei doi devine prea mare ca regăsirea să se mai producă.

Putem face oricând alegerile pe care le dorim. Haideți să facem acele alegeri care sunt în acord cu noi și care ne împlinesc la nivel personal. A trăi în cuplu este o artă și o știință care se deprinde în doi.

Articolul poate fi citit integral pe site-ul romedic.ro

 

Psihoterapeut Alina Moldovan

Psiholog cu drept de liberă practică atestat profesional de Colegiul Psihologilor din România.

Back To Top