Art-terapia și dezvoltarea creativității copiilor Asociaţia Americană de Artterapie consideră că procesul creativ reprezintă o…
Modalități individuale de adaptare la stres
Care a fost ultima situație stresantă prin care ai trecut? Sau ai putea-o numi mai degrabă o etapă, deoarece se prelungește de ceva timp…
Ceea ce inițial părea a fi o îmbunătățire a vieții tale s-a dovedit în fapt o schimbare cu multiple provocări, asumarea unor noi responsabilități pentru care nu te-ai simțit pregătit și pe care nu ți le-ai dorit, dar și alocarea unor resurse energetice și de timp care te-au dus într-o stare de de epuizare ce pare că nu se mai sfârșește. Conștientizezi faptul că nu știi cum ai putea reacționa altfel pentru a face față solicitărilor.
Stresul nu e cauzat neapărat de insucces sau boală, ci în cele mai frecvente situații de o stare de permanentă solicitare fizică și psihică, activarea pe mai multe planuri de lucru, numeroase proiecte cu termene limită urgente, lipsa timpului personal. Cogniția joacă un rol major în activarea factorilor de personalitate, care influențează și răspunsurile organismului în atingerea și depășirea unor limite personale. Deși epuizarea poate fi conștientizată atât intern, cât și ca feedback primit din exterior, de cele mai multe ori nu costituie un semnal de alarmă, deoarece TREBUIE să faci față situațiilor cu care te confrunți, dintr-o nevoie internă de a demonstra că ești capabil și competent, dar și dintr-o teamă de eșec.
Modificările resimțite la nivel personal sunt atât de natură somatică, cât și psihică: oboseală, epuizare fizică și nervoasă, neliniște, iritabilitate, astenie fizică și intelectuală, cefalee, scădere în greutate, privare de somn și relaxare, amânarea constantă a ”ceea ce-mi face plăcere” în favoarea lui ”ceea ce trebuie/se cere să fac”.
Cauți alternative de adaptare, fără ca vreuna dintre acestea să ți se pară eficientă, având un profund sentiment de frustrare la adresa ta din cauza resurselor atât de limitate de energie de care ți se pare că dispui. Motivațional, cognitiv și volitiv te simți capabil să răspunzi adecvat, însă emoțional și fizic îți este evident că ești pe sistem de avarie. Cu alte cuvinte, ești total neeficient și știi acest lucru, trecând dincolo de stres în distres prin supraîncărcare și supraestimare prelungită, ceea ce poate provoca tulburări psihosomatice, fizice și o profundă stare de insatisfacție. Toate resursele sunt direcționate către planul extern, fără a-ți mai rămâne nimic pentru propria persoană, adeseori experimentând emoții precum tristețe, nesiguranță și neajutorare.
Consilierea psihologică vine în sprijinul tău atunci când te confrunți cu dificultăţi în a face faţă provocărilor vieţii sau te afli într-un impas existenţial care te împiedică să îți desfăşori activitatea cotidiană şi care îți periclitează relaţiile cu cei din jurul tău. Scopul demersului terapeutic este să te susțină să depășeștii momentul de criză și să găsești soluții optime de gestionare pe viitor.
Ideal, coping-ul la stres se realizează preventiv, însă de cele mai multe ori schimbările care sunt activatorii acestei stări sunt bruște și nu pot fi de fiecare dată anticipate. În astfel de situații, coping-ul este unul adaptativ prin reducerea distresului, împărtășirea experienței stresante cu cei apropiați, gestiunea reacțiilor emoționale, asumarea responsabilităților, distanțarea temporară de situația stresoare, autocontrol.
Scopul nostru, al specialiștilor de la EquilibruPsi este să te ajutăm să îţi depășești problemele prin resurse proprii, descoperindu-ţi potenţialul de care dispui pentru a face faţă situaţiilor de criză pe care le experimentezi în acest moment în viaţa ta. Poate fi o etapă de învățare în ceea ce privește modalitățile de combatere a stresului, prin refuzul de a te mai lăsa dominat de constrângerile pe care acesta le aduce, conștientizarea reponsabilității pentru deciziile pe care le iei și asumarea consecințelor care decurg de aici.
Poate fi dificil să renunți la controlul asupra situației și să înveți să te relaxezi, deoarece emoțional acest lucru este asociat cu renunțarea, și prin urmare cu eșecul. Însă e important să încetinești ritmul și să-ți analizezi viața cu atenție, deoarece undeva lucrurile au început să nu mai funcționeze bine. Pentru a depăşi această dificultate e important să o privești ca pe o oportunitate de autocunoaştere, de dezvoltare, de creştere. Împreună putem exersa cum să devii pozitiv și să perseverezi în găsirea modului eficient de a gestiona situațiile din viața ta, iar pe de altă parte să devii mai realist în ceea ce te privește: să-ți stabilești scopuri adecvate posibilităților de moment, să înveți să mai și pierzi, să fii mai indulgent cu tine.
Dacă simți că te regăsești într-una dintre aceste situații și ai nevoie de sprijin specializat pentru a-ți regăsi echilibrul, profesioniștii de la EquilibruPsi sunt pregătiți să-ți ofere suport, prin servicii de consiliere și psihoterapie individualizate.
Articol prezentat și pe http://www.romedic.ro/modalitati-individuale-de-adaptare-la-stres-0F27403
psih. Alina Moldovan