Vreau să vă vorbesc astăzi despre terapia de cuplu, despre mentalități și despre cum putem…
Cuplul… un cuvânt atât de scurt, care precum păpușile Matrioska, deschide și redeschide în mințile și inimile noastre o sinestezie amețitoare de gânduri și emoții. Temă dezbătută asiduu la orice vârstă, indiferent de experiență. Momente uneori pline de intensitate, extaz, tumult zgomotos al inimii, pace interioară, bucurie, iar alteori pline de agonie, trudă, neliniște, lacrimi în noapte, furie, după cum putem mărturisi cu toții – sau dacă cineva trăiește altceva… aștept un telefon.
Și tot același cuvânt ne poate face să ne gândim la ceea ce înseamnă a trăi în plictis sau aventură, în libertate sau prizonierat, în inerție sau în a lua inițiativa, în singurătate de unul singur sau în doi și toate acestea se pot întâmpla simultan sau pe rând în inimile noastre… nu-i așa că ar putea chiar exploda?
Care-i drumul cel bun? Aceasta-i întrebarea… și nu există un răspuns corect așa… la modul general. Fiecare e nevoit să răspundă pentru sine. Află cum e cuplul tău! Pentru că există câțiva indicatori care pot să îi sprijine pe parteneri în a observa funcționalitatea cuplului lor:
- Partenerii se “aud” unul pe altul;
- Schimbă idei, astfel încât să atingă o bună comunicare;
- Se contrazic (au păreri diferite) și acceptă diferențele fără frică, discută problemele cu afecțiune, într-un climat pozitiv și ajung mai ușor la un consens;
- Se adaptează unul la celălalt;
- Își împărtășesc durerile, curiozitățile, resentimentele, tandrețea – o varietate de nevoi și dorințe, fie că acestea sunt pozitive sau negative;
- Trec de la o experiență la alta fără a se bloca;
- Râd de ei înșiși;
- Se influențează unul pe altul;
- Își oferă suport pentru proiectele și interesele fiecăruia, precum și respect pentru alegerile individuale.
- Își arată/exprimă mândria sau compasiunea pentru realizările sau eșecurile celuilalt;
- Își respectă intimitatea, dar intervin atunci când celălalt cade în durere;
- Acceptă idei noi și ciudate venind din partea fiecăruia și visează împreună;
- Experimentează fericirea alături de persoana iubită;
- Partenerii se stimează și se apreciază.
Toate acestea creează o puternică intimitate emoțională, ceea ce dă consistență unei relații de iubire. Cuplurile stabile luptă cinstit. Ca în orice relație, partenerii se mai ceartă și pot deveni frustrați unul în raport cu celălalt, dar abordând conflictul pozitiv, nu apar interpretări negative, așa încât se păstreză încrederea față de ceea ce spune și face partenerul. Un alt motiv pentru care cuplurile rămân fericite este acela că partenerii, în dinamica de zi cu zi, nu lasă ca gândurile și emoțiile pozitive pe care le au unul față de celălalt să fie copleșite de cele negative.
Ce puteți face pentru a vă îmbunătăți relația de cuplu:
1. Creați-vă “hărți ale dragostei” – acestea se referă la înregistrarea tuturor acelor informații relevante despre viața partenerului: mâncăruri preferate, emisiuni, sporturi și ale hobby-uri, evenimente semnificative din viața lui/ei, vise, aspirații din viața de zi cu zi a partenerului, scopuri în viață, îngrijorări, speranțe, griji.
2. Arătați afecțiune și respect față de partener. Aceasta este o condiție esențială pentru o relație satisfăcătoare și de durată.
3. Priviți unul spre celălalt, și nu în direcții opuse. În relaționare, se fac o serie de invitații reciproce pentru a primi atenție, suport, afecțiune. Atunci când aceste invitații au loc, este foarte important ca partenerii să se întoarcă unul spre altul, să-și răspundă unul celuilalt, deoarece numai în felul acesta este posibilă conectarea între ei, ceea ce va crea o bază pentru romantism, pasiune și o bună viață sexuală.
4. Lăsați-vă partenerul să vă influențeze. Luați în considerare opiniile și sentimentele celuilalt și reflectați la acestea;
5. Rezolvați problemele care pot fi rezolvate. Pentru a reuși acest lucru, Gottman propune un model de rezolvare a conflictului în relație ce presupune următorii pași:
- Un start ușor al dialogului;
- Inițierea unor încercări de reparare a situației și receptivitatea față de tentativele de redresare făcute de partener;
- Calmarea reciprocă;
- Compromisuri;
- Toleranță față de greșelile celuilalt.
6. Depășiți blocajele. Acest lucru presupune o deplasare de la blocaj înspre dialog. O discuție fără ca partenerii să se răneascăreciproc și, de asemenea, presupune ca partenerii să învețe să trăiască cu problema.
7. Creați-vă un țel comun, o viziune comună. Acest fapt presupune dezvoltarea unei vieți interioare a cuplului, o microcultură cu propriile obiceiuri, ritualuri, povești despre voi, despre relație și despre ce înseamnă a fi parte a acelui cuplu.
8. Cooperați, sprijiniți-vă reciproc și evitați concurența.
9. Faceți-vă cunoscute nevoile, de la cele mai superficiale la cele mai profunde și, de asemenea, faceți eforturi pentru a descoperi nevoile partenerului și pentru a le recunoaște fără a judeca dacă acestea sunt rezonabile, corecte, greșite sau nepotrivite.
Poate că “…și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți” nu este un mit, ci este o artă. Vă doresc să aveți răbdare, iertare și împlinire în viața de cuplu!
În următorul articol veți putea afla care sunt indicatorii, cauzele și consecințele unui cuplu disfuncțional.
Psiholog Camelia Bota